Schab po bałkańsku z papryką, pomidorami i pieczarkami


Ostatni przepis, który pojawi się na blogu podczas mojego urlopu. Następny dopiero po moim powrocie. Obiecuję, że postaram się, aby pojawiały się częściej. Schab z papryką, pomidorami i pieczarkami, nie ma w sobie nic wyszukanego, same znane nam smaki, ale na pewno Wam posmakuje 🙂 Polecam 🙂

schab3

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 4 pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki – posiekanych)
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smazenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Schab pokroić w paseczki. Posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni na oleju, aż będzie ładnie zarumieniony.

Mięso zdjąć z patelni.

Na patelni rozpuścić masło i smażyć do miękkości pokrojoną w piórka cebulę oraz ząbek czosnku (w całości). Po 5 minutach dodać mięso, pokrojone w słupki pieczarki oraz paprykę (pokrojoną w paseczki).

Po około 10 minutach duszenia, dodać pomidory oraz pokrojonego w kosteczkę ogórka. Dusić jeszcze około 10-15 minut.

Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Podawać z ryżem, makaronem lub bagietką.

scgab

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z miesięcznika „Ty i Ja”.

Przepis został zgłoszony do Akcji Warzywa Psiankowate 🙂

11 myśli w temacie “Schab po bałkańsku z papryką, pomidorami i pieczarkami

  1. Pingback: Schab po bałkańsku - słoiki w trasę - Kuchnia Truckera

  2. Wyszło trochę jak leczo, ale pyszne. Dałam jeszcze trochę wędzonej papryki, bo do takich dań bardzo lubię dodawać. Nie dałam ogórka bo zapomniałam kupić, nie wiem w związku z tym czy bardzo zmienia smak.

  3. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2013

Dodaj komentarz