Uwielbiam pierogi ruskie, a w szczególności ich farsz – mogę wyjadać go prosto z miski – taka niewychowana jestem 😉 . Ruskie w waflu (przez niektórych zwane pierogami) są bardzo dobre i syte. Trochę brakuje mi w nich ciasta pierogowego, ale na pewno robi się je szybciej i wymagają mniej pracy i wprawy w lepieniu. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 wafle
- 550 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g sera białego
- 2 małe cebule
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzone ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na patelni. Dodać do ziemniaków.
Farsz posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać.
Farsz wykładać na wafel. Mi farszu starczyło na 1,5 wafla (chyba, za dużo go wyjadłam 😉 ).
Wafel musi wchłonąć wilgoć, aby można było go zrolować jak roladę, dlatego należy odczekać około 10-15 minut przed zwijaniem.
Wafel zwinąć i pociąć na około 1,5 -2 centymetrowe plastry. Każdy obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju.
Przed podaniem chwilkę przestudzić.
Smacznego 🙂
Pycha!!!!!! W zyciu bym nie wpadł na ten pomysł, ale dzis zrobiłem te pierożki i po prostu wszyscy zachwyceni 🙂 pozdrawiam i dziekuje
Takie wiadomości sprawiaja najwięcej przyjemności. Cieszę się, że smakowało 🙂
Boskie, zrobiłam do tego karkóweczkę z sosem chrzanowym —- pale lizać właśnie kończę
Super pomysł!:) Na pewno super smakują:)
Wyglądają pysznie 🙂
Ten pomysł jest rewelacyjny 🙂 Nie wpadłabym na to 🙂