Proste danie, proste składniki, ale bardzo dobre, dlatego postanowiłam zapisać ten przepis dla siebie i dla Was 🙂 Polecam.
Składniki:
- ok. 200 g makaronu np. tagliatelle
- 5-6 plasterków chudego boczku
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego np. staropolskiego
- sól
- pieprz
- oliwa
Porcja dla 2-3 osób.
Boczek pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę.
Boczek przyrumienić z cebulą na patelni. Jeśli boczek jest bardzo chudy, smażyć na 1 łyżce oliwy.
Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać je do zarumienionej cebuli i boczku.
Smażyć, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynów. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wymieszać go z gorącym sosem i od razu podawać.
Przed podaniem można posypać np. posiekaną pietruszką.
Smacznego 🙂
Świetne połączenie smaków:)
Zapraszam do udziału w makaronowym konkursie!
http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html
Dziękuję za zaproszenie 🙂
Nasze ulubione danie „na szybko” 🙂
no i fajnie. prosto i smacznie;)