Makaron z kremowym sosem z pieczarkami i boczkiem


Proste danie, proste składniki, ale bardzo dobre, dlatego postanowiłam zapisać ten przepis dla siebie i dla Was 🙂 Polecam.

makaron1

Składniki:

  • ok. 200 g makaronu np. tagliatelle
  • 5-6 plasterków chudego boczku
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego np. staropolskiego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Porcja dla 2-3 osób.

Boczek pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę.

Boczek przyrumienić z cebulą na patelni. Jeśli boczek jest bardzo chudy, smażyć na 1 łyżce oliwy.

Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać je do zarumienionej cebuli i boczku.

Smażyć, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynów. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wymieszać go z gorącym sosem i od razu podawać.

Przed podaniem można posypać np. posiekaną pietruszką.

makaron2

Smacznego 🙂

Reklamy

4 thoughts on “Makaron z kremowym sosem z pieczarkami i boczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s