Po prostu pycha 🙂 Kremowa zupa ziemniaczana z wyrazistym smakiem chrzanu. Idealna. Od razu skojarzyła mi się z najlepszym białym barszczem na Wielkanoc. Polecam 🙂
Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1,5 łyżki tartego chrzanu (użyłam takiego ze słoika)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki pokroić w kosteczkę, a następnie wrzucić je do gotującego się bulionu.
Cebulę posiekać w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Smażyć na oleju, aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni.
Cebulę przełożyć do gotującego się bulionu z ziemniakami. Gotować, aż ziemniaki będą mięciutkie.
Zupę zmiksować blenderem na aksamitny krem. Dodać chrzan, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Podawać np. z jajkiem gotowanym na twardo.
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi (po drobnych modyfikacjach) z: http://www.gruszkazfartuszka.pl.
Pyszna, delikatna i z ziemniaków – mam jednak do nich słobość
Tutaj podaję linka do przepisu, o którym pisałam:
http://mojamalakuchnia.wordpress.com/2013/08/30/czosnkowa-zupa-krem/
Czosnek dodaję poszatkowany – większość jest lekko podsmażona z cebulą, a dwa ząbki dodaję surowe. : )
Wypróbuję 🙂 Dzięki!
Polecam się! 😀
Robię bardzo podobną zupę tylko że czosnkową. Nie próbowałam dodawać chrzanu, ale na pewno wypróbuję przy następnej okazji. Pozdrawiam
A czosnek w jakiej formie i kiedy dodajesz?