Schab (eskalopki) w cieście francuskim ze śliwkami i boczkiem


Pyszne, rewelacyjne, efektowne, syte i jeszcze raz pyszne 😉 Połączenie ciasta francuskiego, smażonego boczku, suszonej śliwki, słodko-kwaśnej marynaty, schabu i sałaty jest niesamowicie dobre. My uwielbiamy to danie. Polecam 🙂

eskalopki2

Składniki:

  • 4 plasty schabu
  • 2 arkusze ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • 20 sztuk suszonych śliwek
  • 12 plastrów boczku parzonego lub wędzonego
  • 2 żółtka
  • woda
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy

Sałatka:

  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Składniki marynaty wymieszać. Schab oczyścić z białych błonek i delikatnie rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem z obu stron i włożyć do marynaty.

Boczek usmażyć na patelni, aby pozbyć się z niego nadmiaru tłuszczu. Po zdjęciu z patelni układać na arkuszu ręcznika kuchennego.

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.

eskalpki4

Ciasto francuskie posypać mąką pszenną z obu stron i otrzepać z jej nadmiaru. Każdy arkusz przeciąć na 4 jednakowe prostokąty/ kwadraty.

Na środku jednego kawałka ciasta francuskiego (najlepiej od razu ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w której będziemy go piec) położyć 1 plaster schabu. Na schabie ułożyć 3 plasterki boczku i kilka kawałków śliwek. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem z jedną łyżką wody.

eskalopki3

Przykryć drugim kawałkiem ciasta (ciasto najlepiej delikatnie rozciągnąć ) i docisnąć do brzegów. Brzegi ciasta ozdobić (docisnąć) wzorkiem za pomocą widelca. Z wierzchu ciasto posmarować żółtkiem. Przygotować pozostałe porcje.

eskalopki5

Piec 10 minut w temperaturze 200°C, po czym zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowe 10 minut.

Składniki na sos do sałaty wymieszać dokładnie i polać nim sałatę. Całość delikatnie wymieszać.

Na talerz wykładać porcję sałaty, na którą kłaść jedną porcję schabu. Dzięki temu będziemy mieli więcej smaków w jednym kęsie.

eskalopki1

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://kuchnialidla.pl/

6 myśli w temacie “Schab (eskalopki) w cieście francuskim ze śliwkami i boczkiem

  1. Uwielbiam ciasto francuskie, moja córka uwielbia podsmażany boczuś, mąż mięsko – wszyscy znaleźliśmy coś dla siebie w jednym daniu. Pycha!!! I bardzo sycące.

  2. Śliweczki, które miękną po wizycie w piekarniku nadają słodki smak pysznemu boczusiowy i schabikowi. Ciasto francuskie położone na sałacie oblanej sosikiem nasiąka nim i w połączniu z resztą składników potrawy daje bardzo fajne doznanie smakowe.

Dodaj komentarz