Kulki ziemniaczane – Dufinki


Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kulki ziemniaczane zwane Dufinkami (nie mam pojęcia skąd taka nazwa 😉 ). Kulki przypominają w smaku te mrożone, które można kupić w sklepie…z tym, że są na pewno zdrowsze. Najlepsze, najbardziej chrupkie są od razu po smażeniu, ale później też są dobre. Polecam jako dodatek do obiadu 🙂

dufinki3

Składniki:

  • 0,6 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2,5 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • olej

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.

dufinki

Z ziemniaków kształtować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w bułce tartej i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

dufinki4

Smacznego 🙂

Reklamy

5 thoughts on “Kulki ziemniaczane – Dufinki

  1. Takie proste, a jakie fajne. Kiedyś kupowałam w sklepie (dawno temu) takie gotowe kulki i wcale nie były smaczne. Kupowałam je bardziej dla wyglądu. Na pewno zrobię:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s