Pyszny krem ze słodkiej kukurydzy z puszki. Szybki w przygotowaniu, gęsty i syty. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 czubate łyżki masła
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
Kukurydzę wrzucić do garnka (odlewając z puszki wcześniej sos, ale nie trzeba robić tego bardzo dokładnie). Dodać masło i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie dodać bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą mięciutkie.
Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Jeśli w kremie będzie za dużo skórek z kukurydzy, należy go przetrzeć przez sitko.
Doprawić solą, pieprzem, imbirem, papryką i czosnkiem.
Podawać np. z groszkami ptysiowymi.
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi (po modyfikacjach) z: http://www.alemeksyk.eu .
Hej, w przepisie pojawiają się ziemniaki, a w liście składników ich nie ma, to ile ich ma być? Nie mam za wielkiego doświadczenia w kuchni…
Oj. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi 🙂 Przepis za chwilkę poprawię, ale tych ziemniaków to ma być 2-3 sztuki średniej wielkości. Pozdrawiam 🙂
również polecam! banalnie prosta! oryginalny smak! i syta! i pięknie pachnąca! 🙂
Jakiś czas temu nosiłam się z zamiarem, żeby ugotować taką zupkę, ale nie byłam pewna czy będzie smaczna. Po Twoim wpisie jestem zmobilizowana, by ją przyrządzić : )
Jest bardzo smaczna – polecam 🙂