Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem z serem Feta


Rolada jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu. Polecam 🙂

rolada5aaaaaaaaaaa

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego z szynki)
  • 300 g szpinaku mrożonego (użyłam mieszanki liściastego z rozdrobnionym)
  • 100 g sera Feta
  • 3-4 łyżki bułki tartej (plus odrobina do posypania) lub 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Szpinak rozmrozić.

Na patelni, na oliwie zarumienić 1 posiekaną cebulę. Dodać szpinak i smażyć, aż ze szpinaku odparuje cała woda. Dodać pokruszoną fetę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, czosnkiem i gałką muszkatołową. Odstawić do przestudzenia.

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą (lub odciśnięta z mleka bułeczką) i posiekaną cebulą. Doprawić solą (około 1 łyżeczki) i pieprzem. Mięso będzie odrobinę słońsze po upieczeniu, przez Fetę zawartą w farszu.

Na blacie rozwinąć kawałek folii spożywczej. Na folii rozłożyć mięso mielone – tworząc płat o długości blaszki do pieczenia. Szerokość ma być zbliżona do szerokości folii.

Na środku mięsa ułożyć farsz.

rolada1

Z pomocą folii zwinąć mięso tworząc roladę.

rolada3

Odwinąć folię i dokładniej skleić mięso (zarówno wzdłuż rolady, jak i jej brzegi).

rolada2

Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i posypać bułką tartą.

Roladę przełożyć do blaszki. Posmarować z wierzchu oliwą i posypać bułką tartą.

Piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

rolada4

Smacznego 🙂

6 myśli w temacie “Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem z serem Feta

Dodaj komentarz