Zupa krem z pieczarek


Krem jest bardzo dobry i syty. Zalecam podawać z kleksem śmietany, dla przełamania smaku. Zupę należy zjeść tego samego dnia i to najlepiej w krótkim czasie po przygotowaniu, ponieważ pieczarki będą ciemnieć. Polecam 🙂

krempieczoarkowy2

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego lub 1,5 litra wody, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera
  • 2 łyżki gęstej śmietany + do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie:

  • natka pietruszki
  • groszki ptysiowe

Ziemniaki pokroić w kosteczkę i ugotować w bulionie do miękkości.

LUB

Marchewkę, pietruszkę i selera wrzucić do wody i gotować przez kilkanaście minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości.

Pieczarki pokroić w kostkę i smażyć na patelni, na maśle aż odparuje z nich płyn.

Wrzucić do garnka z ziemniakami i gotować razem przez kilka minut.

Zupę zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Podawać z kleksem śmietany, groszkami ptysiowymi i natką pietruszki.

krempieczarkowy

Smacznego 🙂

3 myśli w temacie “Zupa krem z pieczarek

Dodaj komentarz