Pierś z kurczaka w cieście piwnym


Idealna na obiad z surówką i frytkami lub w formie przekąski podawanej razem z ulubionym sosem np. 1000 wysp lub czosnkowym. Ciasto jest mięciutkie, a kurczak soczysty. Polecam 🙂

filetwciescie1

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli (plus do posolenia piersi)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać.

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze, jednakowe kawałki (najlepiej paski).

Pierś z kurczaka posolić i popieprzyć.

Kawałki piersi maczać w cieście i wrzucać na głęboki, gorący tłuszcz. Można również skorzystać z frytkownicy.

Smażyć kilka minut na złoty kolor.

Podawać z ulubionym sosem np. tysiąca wysp, surówką i frytkami.

filetwciescie2

Smacznego 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Pierś z kurczaka w cieście piwnym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s