Sernik kajmakowy


Pyszny sernik kajmakowy ze słonymi i prażonymi orzeszkami ziemnymi. Kremowy, delikatny. Polecam.

SERNIKKAJMAKOWY4
Składniki:

Masa serowa:

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (lub 600 g jeśli nie używacie serka Philadelphia)
  • 100 g serka typu Philadelphia
  • 400 g masy kajmakowe
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Spód:

  • 80 g herbatników
  • 50 g solonych, prażonych orzeszków
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru

Dekoracja:

  • 110 g masy kajmakowej (można użyć gotowej lub przygotować z mleka zagęszczonego, słodzonego)
  • solone, prażone orzeszki
  • migdały w płatkach
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 1900C.

Herbatniki i orzeszki zmielić blenderem. Dodać rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę. Dokładnie ugnieść.

Piec 12 minut.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodać 230 g kajmaku i zmiksować. Dodawać po jednym jajku i ćwiartce kostki sera. Na koniec dodać serek Philadelphia i mąkę. Całość dokładnie zmiksować.

Masę przelać na upieczony spód.

SERNIKKAJMAKOWY1

Piec w temperaturze 1800C przez 45 minut. Podczas pieczenia sprawdzać czy sernik nie rumieni się za szybko. W razie konieczności przykryć go od góry folią aluminiową.

Sernik chłodzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Pozostałą część kajmaku przełożyć do garnka. Podgrzać. Dodać masło i mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa będzie bardziej płynna.

Masą kajmakową polać całkowicie ostudzony sernik. Posypać go z wierzchu płatkami migdałów i posiekanymi, słonymi orzeszkami.

SERNIKKAJMAKOWY2

Schłodzić w lodówce przed podaniem (minimum 1h).

SERNIKKAJMAKOWY3

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://whiteplate.blogspot.ch

Reklamy

8 thoughts on “Sernik kajmakowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s