Tradycyjne leniwe


Po weekendzie pora na leniwy poniedziałek, dlatego dzisiaj proponuję coś prostego i niewyszukanego, ale za to jaki smak i aromat 🙂 Uwielbiam te klasyczne leniwe, zwane czasami pierogami. Polecam 🙂

leniwe1

Składniki:

  • 200 g sera białego (użyłam półtłustego)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 8 g cukru waniliowego

Do podania:

  • masło
  • cukier
  • cynamon

Porcja dla jednej osoby.

Ser rozgnieść widelcem w misce. Pianę z białka ubić na sztywno.

Do sera dodać mąkę, żółtko, pianę z białka oraz cukier. Wyrobić. Ciasto może się lepić, ale najlepiej nie dosypywać za dużo mąki.

Na posypaną dość obficie stolnicę wyjąć ciasto, uformować wałeczek (prościej 2-3 krótkie), lekko go spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki.

leniwe3

Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować chwilę do wypłynięcia.

Podawać polane roztopionym masełkiem, posypane cukrem i cynamonem.

leniwe2

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: www.mojewypieki.com

3 myśli w temacie “Tradycyjne leniwe

Dodaj komentarz