Chyba najpopularniejszy deser mojej młodości i czasów PRL’u 😉 Idealny i najlepszy. Zdecydowanie lepszy niż wszystkie czekolady ze sklepu razem wzięte. Czy jest ktoś, kto takiego bloku czekoladowego nie lubi? Polecam 🙂
Składniki:
- 250 g mleka w proszku
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- dowolne ciastka i bakalie np:
- 100 g herbatników
- 80 g rodzynek
- 3 łyżki żurawiny
W garnku rozpuścić margarynę razem z cukrem. Dodać kakao i wodę. Całość zagotować i lekko przestudzić.
Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać – proponuję trzepaczką.
Dodać pokruszone ciastka i bakalie. Wymieszać.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.
Smacznego 🙂
Bardzo lubię i też zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pycha 🙂
Klasyka 🙂 Uwielbiam 🙂
przypomniało mi się, że moja ulubiona ciocia robiła taki blok…mmmm
🙂
Chyba nie ma osób, które go nie lubią, jest pyszny 🙂
Mój ukochany deser z dzieciństwa 🙂
Nasz także…i ciągle nim jest, mimo, że okres dzieciństwa już dawno za nami 😉
ten blok to euforia dla podniebienia!!!!! 🙂
Popieram w 100% 😉