Blok czekoladowy


Chyba najpopularniejszy deser mojej młodości i czasów PRL’u 😉 Idealny i najlepszy. Zdecydowanie lepszy niż wszystkie czekolady ze sklepu razem wzięte. Czy jest ktoś, kto takiego bloku czekoladowego nie lubi? Polecam 🙂

blok1

Składniki:

  • 250 g mleka w proszku
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • dowolne ciastka i bakalie np:
    • 100 g herbatników
    • 80 g rodzynek
    • 3 łyżki żurawiny

W garnku rozpuścić margarynę razem z cukrem. Dodać kakao i wodę. Całość zagotować i lekko przestudzić.

blok6

Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać – proponuję trzepaczką.

blok5

Dodać pokruszone ciastka i bakalie. Wymieszać.

blok4

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

blok3

Schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.

blok2

Smacznego 🙂

8 myśli w temacie “Blok czekoladowy

Dodaj komentarz