Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i bananami


Były tak niedobre, że zjedliśmy wszystkie jednego popołudnia 😛 Straszne z nas łakomczuchy, ale ciężko było się od nich oderwać. Chrupiutkie, ciepłe, słodkie z pysznym nadzieniem bananowo-jabłkowym. Pycha. Polecam 🙂

rozki2

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 1/2 łyżki rodzynków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki cukru (użyłam brązowego)
  • 1 jajko
  • mąka do podsypania

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 – 1 11/2 łyżki wody lub soku z cytryny

Ciasto w temperaturze pokojowej rozwinąć na posypaną mąką stolnicę (blat). Pociąć je na kwadraty.

Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Banana pokroić w kosteczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i posłodzić. Dodać rodzynki i wymieszać.

Jajko roztrzepać.

rozki3

Na połowie kwadratu wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Owoce przykryć drugą połówką ciasta formując rożek. Brzegi ciasta docisnąć widelcem. Postępować tak z każdym kwadratem.

Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je z wierzchu jajkiem. Od góry zrobić w nich 2-3 nacięcia.

Piec 20-25 minut w temperaturze 220°C.

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny.

Jeszcze ciepłe rożki polukrować.

rozki1

Smacznego 🙂

Advertisements

One thought on “Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i bananami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s