Tortilla hiszpańska z wędzonym boczkiem i pieczarkami


Na blogu znajduje się już przepis na tradycyjną tortille hiszpańską i uważam ją za najlepszą z najlepszych, ale czasami można trochę poeksperymentować i dodać do tradycyjnego dania nowych smaczków. W taki sposób powstała Tortilla hiszpańska (a może już nie hiszpańska?) z wędzonym boczkiem i pieczarkami. Polecam 🙂

tortillahiszpanska3

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej odmian np. sałatkowych, które się nie rozpadają podczas gotowania / smażenia
  • 125 g wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 6 dużych jajek
  • ok. 200 ml oleju
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Należy je dość często mieszać i obracać. Ziemniaki mają być miękkie, ale nie mogą być brązowe. Ziemniaki wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Pokrojony w kostkę boczek smażyć ją na patelni, aż puści odrobinę tłuszczu. Dodać posiekaną w plasterki lub kosteczkę cebulę i smażyć przez ok. 7 minut. Cebula ma być miękka, ale tak samo jak ziemniaki nie może być brązowa. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Pieczarki porkoić w plasterki. Smażyć na patelni na łyżcze oliwy z oliwek, aż odparuje z nich nadmiar płynów. Można je delikatni posolić.

Patelnie dokładnie wytrzeć – musi być czysta.

W misce roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, pieczarki i boczek z cebulą. Delikatnie wymieszać, aby ziemniaki się nie rozpadły.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Kiedy patelnia będzie już bardzo gorąca wlać jajka z ziemniakami. Tłuszcz musi być bardzo gorący, aby jajka nie przywarły do dna. Smażyć na dużym ogniu przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 8-10 minut, aż jajka prawie całkowicie się zetną.

Przy pomocy okrągłego, dużego talerza, tortillę odwrócić na drugą stronę. Duży talerz położyć na wierzchu patelni. Trzymając dobrze talerz, patelnię odwrócić do góry dnem. Następnie tortillę delikatnie zsunąć z powrotem na patelnię.

tortillahiszpanska2

Smażyć dodatkowe 5- 6 minut.

Zdjąć z patelni. Przestudzić przez 10 minut.

tortillahiszpanska5

Smacznego 🙂

Advertisements

One thought on “Tortilla hiszpańska z wędzonym boczkiem i pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s