Schab w cytrynowym sosie z mascarpone i musztardą


Bardzo dobry schab w lekko cytrynowym sosie z mascarpone i dwoma rodzajami musztardy – francuską i ostrą (np. Dijon). To cytryna nadaje temu sosikowi wyjątkowego smaku, lekko „temperując” smak musztardy. Polecam 🙂

schabzcytyna2

Składniki:

  • 3-4 kotlety schabowe (sosu starczy na więcej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 3  łyżki ostrej musztardy
  • 1/2 cytryny – sok
  • 1 cytryna – skórka
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • sól
  • pieprz

schabzcytyna5

Kotlety umyć i lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle na złoty kolor.

Na patelnię dodać mascarpone i musztardy. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut. Mieszać co kilka minut.

schabzcytyna7

Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać i dusić przez dodatkowe 10 minut.

Przed podaniem w razie konieczności posolić. Jeśli sos zrobiłby się za gęsty można dodać troszkę wody.

Podawać np. z pieczonymi lub gotowanym ziemniakami.

schabzcytyna3

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://na4widelce.blogspot.com

Advertisements

One thought on “Schab w cytrynowym sosie z mascarpone i musztardą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s