Tarta z ciasta francuskiego z tuńczykiem, szpinakiem i ricottą


Nie sądziłam, że tuńczyka można jeść ze szpinakiem, a jednak 🙂 Ta prosta tarta z ciasta francuskiego jest bardzo dobra i delikatna, z intensywnym smakiem tuńczyka. Polecam 🙂

tarta5

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 180 g szpinaku mrożonego (najlepiej liściastego)
  • 250 g sera ricotta
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek tartego sera Grana Padano lub Parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło do wysmarowania formy

tarta3

Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na oliwie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż ze szpinaku odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ricottę wymieszać z jajkami, śmietaną i 3 łyżkami tartego sera. Doprawić solą i pieprzem.

Formę do tart wysmarować dokładnie masłem. Formę wyłożyć dokładnie ciastem francuskim. Dokładnie wykleić boki. Piec w piekarniku 6-7 minut w temperaturze 200°C.

Ciasto wyjąć z piekarnika.

Na ciasto wyłożyć odciśniętego z sosu tuńczyka.

tarta2

Na tuńczyka wyłożyć szpinak.

tarta1a

Całość zalać ricottą z jajkami. Z wierzchu posypać pozostałym tartym serem.

Piec około 25-30 minut w temperaturze 200°C.

tarta6

Przed podaniem odczekać chwilę.

tarta7

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi (po modyfikacjach) z: http://pomidoribazylia.blogspot.com

4 myśli w temacie “Tarta z ciasta francuskiego z tuńczykiem, szpinakiem i ricottą

  1. Nie próbowałam jeszcze połączenia tuńczyka ze szpinakiem, ale wierzę na słowo, że tarta wyszła pyszna. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz