Roladki schabowe z żurawiną i jabłkami


Roladki schabowe z żurawiną i jabłkami w orientalnym wydaniu. Dość pikantne, aromatyczne. Polecam 🙂

schabzzurawina2

 Składniki:

  • 4-6 cienkich kotletów schabowych
  • żurawina – tyle łyżeczek konfitury ile mamy kotletów
  • 2 jabłka
  • 1/2 – 1 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • przyprawa do gyrosa
  • majeranek

Kotlety schabowe rozbić przez folię spożywczą. Posypać solą i przyprawą do gyrosa. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Konfiturę z żurawiny wymieszać z czosnkiem i odrobiną octu balsamicznego (właśnie mi się, przypomniało, że chyba o nim zapomniałam 😉 ).

Obrane jabłka pokroić w ósemki.

Każdy kotlet posypać delikatnie papryką, rozsmarować na nim łyżkę żurawiny, położyć 1 cząstkę jabłka, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy poukładać pozostałe kawałki jabłek. Całość polać bulionem i posypać majerankiem.

Piec ok. 30 minut w temperaturze ok. 200 C. Foremę można przykryć folią aluminiową (ja piekłam bez – w czasie pieczenia polałam roladki 2 razy sosem).

Podawać z ziemniakami i surówką.

schabzzurawina

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://www.cincin.cc/ (Azazelle)

Advertisements

One thought on “Roladki schabowe z żurawiną i jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s