Scones z żurawiną i rodzynkami


W weekend lubię zjeść na śniadanie ciepłe bułeczki. Jeśli mam ochotę na odrobinę więcej wysiłku, staram się upiec coś samodzielnie. Scones są do tego idealne, ponieważ są proste i błyskawiczne w wykonaniu. Do tego idealne smakują z dżemikiem i masełkiem. Polecam 🙂

sconezzur2

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • mleko
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Wychodzi około 8-10 scones.

Piekarnik rozgrzać do 220ºC.

Masło wymieszać (rozetrzeć) z cukrem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać rodzynki i żurawinę. Wymieszać.

Jajka roztrzepać z mlekiem. Mleka dodać tyle, aby jajka z mlekiem miał około 250 ml.

Prawie całe jajka wlać do mąki. Zostawić troszkę, do posmarowania scones przed pieczeniem.

Ciasto szybko wyrobić (najlepiej rękoma). Jeśli się zbyt klei, delikatnie podsypać mąką.

sconezzur6

Ciasto rozwałkować (rozgnieść) na placek o grubości około 1,5 cm a następnie szklanką z ostrą krawędzią wycinać kółka i układać na papierze do pieczenia.

sconezzur4

Scones posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Piec około 10-15 minut, aż ładnie wyrosną i się zarumienią. Studzić na kratce.

sconezzur

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://www.mojewypieki.com.

Dodaj komentarz