Ekstrakt waniliowy


W przepisach często pojawia się składnik „Ekstrakt waniliowy”. Nie ma on nic wspólnego z aromatem waniliowym i nie polecam go nim zastępować 🙂 Gotowy ekstrakt można kupić, ale po co skoro można zrobić samemu?

ekstrakt

Składniki:

  • 1 szklanka wódki
  • 3 laski wanilii
  • słoiczek z nakrętką lub mała buteleczka.

Laski wanilii przeciąć wzdłuż (zostawiając nieprzecięte końce). Włożyć do słoiczka lub butelki i zalewać całkowicie wódką.

Ekstrakt przechowywać w ciemnym i chłodnym (nie w lodówce) miejscu. Co pewien czas energicznie wstrząsając.

Ekstrakt swojej mocy nabierze po dwóch miesiącach „leżakowania”. Nie zwlekaj więc z jego przygotowaniem już teraz 🙂

Przepis pochodzi z: http://www.mojewypieki.pl

2 myśli w temacie “Ekstrakt waniliowy

Dodaj komentarz