W przepisach często pojawia się składnik „Ekstrakt waniliowy”. Nie ma on nic wspólnego z aromatem waniliowym i nie polecam go nim zastępować 🙂 Gotowy ekstrakt można kupić, ale po co skoro można zrobić samemu?
Składniki:
- 1 szklanka wódki
- 3 laski wanilii
- słoiczek z nakrętką lub mała buteleczka.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż (zostawiając nieprzecięte końce). Włożyć do słoiczka lub butelki i zalewać całkowicie wódką.
Ekstrakt przechowywać w ciemnym i chłodnym (nie w lodówce) miejscu. Co pewien czas energicznie wstrząsając.
Ekstrakt swojej mocy nabierze po dwóch miesiącach „leżakowania”. Nie zwlekaj więc z jego przygotowaniem już teraz 🙂
Przepis pochodzi z: http://www.mojewypieki.pl
Kapitalne! Nie wiedziałam, że w taki prosty sposób można zrobić domowy ekstrakt waniliowy. Na pewno skorzystam!
Polecam 🙂 Ostatnio w każdym przepisie widzę ekstrakt waniliowy (w szczególności w tych na zagranicznych stronach). U nas ciągle dominiuje cukier wanilinowy, ale powoli to też się zmienia ;))