Maślankowe pancakes


Bardzo dobre, amerykańskie pancakes na maślance. Bardzo syte.

pancakes

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 duże jajka,
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 łyżki masła rozpuszczonego

Wymieszać w misce mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać roztrzepane jajka, maślankę i masło. Mieszać tylko do połączenia składników.

Na rozgrzaną patelnię, natłuszczoną delikatnie masełkiem wlewać około 1/2 szklanki ciasta. Odwracać jak na powierzchni pojawią się bąbelki a brzegi będą lekko usmażone. Smażyć na średnim ogniu, ponieważ ciasto łatwo może się przypalić.

Podawać polane sosem klonowym, masełkiem lub z bananami.

Z podanej porcji wychodzi ich całkiem sporo.

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://www.marthastewart.com.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s