Wieniec drożdżowy z orzechami


Pyszne, słodkie, mięciutkie ciasto drożdżowe z dużą ilością orzechów, cynamonu i syropu klonowego. Bardzo duża porcja, ale w tym przypadku nigdy nie byłaby za duża 😉 Dość pracochłonne, ale warte poświęcenia.

wieniec4

Składniki:

Ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 200 g posiekanych i podpieczonych orzechów pekan (mogą być także włoskie. Ja używałam nerkowca 😉 )
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn*. Jeśli używacie drożdży suszonych (w ilości 12 g) pomijacie ten krok.

Drożdże wymieszać z mąką, dodać roztrzepane jajka z cukrem, cukrem waniliowy i mlekiem. Dodać masło i sól. Wyrobić elastyczne  i miękie ciasto. Może się zdarzyć, że będziecie musieli dosypać trochę mąki bo ciasto będzie za rzadkie (luźne i klejące). Wszystko zależy od mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godziny.

Orzechy posiekać (ja korzystam z pomocy blendera) i podsmażyć na suchej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszająć.

Po upływie tego czasu ciasto wyjąć na blat/stolnicę i krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek o wymiarach dużej blachy piekarnikowej. Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać orzechami, cynamonem i cukrem. Zwinąć jak roladę.

wieniec2

Przeciąć roladę wzdłuż. Jeden z końców ma zostać nieprzecięty. Ciasto spleść ze sobą i uformować kształt wieńca. Końcówki zlepić razem.

wieniec

Ciasto ułożyć na posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną blaszce.  Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia około 30 minut.

Piec około 40 minut w temperaturze 190ºC.

Studzić na kratce.  Ozdobić lukrem.

wieniec

Smacznego 🙂

* Pokruszone drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy mąkę (1 łyżka) i ciepłe mleko (masa ma mieć gęstość śmietany). Mleko nie może być gorące. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-20 minut.

Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s