Racuchy drożdżowe


W naszym domciu bardzo często robię na obiad, podwieczorek, kolację lub śniadanie różnego rodzaju placki, racuchy lub naleśniki. Takie racuchy drożdżowe były robione jeszcze przez moją mamę, tylko u niej wszystkie składniki były zawsze na oko 🙂 Ja postanowiłam skorzystać z gotowego przepisu – smakują tak samo dobrze 🙂 Idealne z powidłami lub cukrem pudrem. Polecam 🙂

placuszkidrozdzowe4

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mleka (letniego)
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Mąkę z solą przesiać do dużej (ciasto bardzo rośnie) miski. W mące zrobić wgłębienie, w które należy włożyć pokruszone drożdże. Drożdże posypać cukrem i polać 1/2 szklanki mleka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Do ciasta dodać pozostałe mleko i jajko. Dokładnie wymieszać. Ciasto ma być dość gęste (ale nie za gęste). W razie konieczności dodać odrobinę mleka lub mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na trochę ponad 1 h. Moje ciasto uciekło mi z miski, dlatego należy go pilnować bo naprawdę bardzo rośnie 🙂

Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać łyżką, którą należy moczyć uprzednio w ciepłej wodzie. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Należy pilnować temperatury oleju – ogień nie może być za duży ponieważ racuchy lubią się szybko przypalać.

placuszkidrozdzowe3

Podawać np. z cukrem pudrem lub powidłami.

placuszkidrozdzowe1

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z mojewypieki.com.

3 myśli w temacie “Racuchy drożdżowe

  1. A ja mam moją opcję z jabłkami (najlepsza szara reneta lub antonówka). Dryluję jabłka, robię ciasto z mąki, mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na tyle gęste, aby po wsadzeniu do niego jabłka zostawało na nim, delikatnie spływało. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Piec na złoty kolor, po wyjęciu obsypać cukrem pudrem… Pychotka.

Dodaj odpowiedź do Grzesiek. Anuluj pisanie odpowiedzi