Clafoutis ze śliwkami i gruszką


Inna wersja zamieszczonego jakiś czas temu przeze mnie przepisu na Clafoutis – tym razem, ze śliwkami i gruszką. Też pyszna i też polecam 🙂 Sezon śliwkowy w pełni, więc byłoby żal nie upiec żadnego ciasta z tymi owocami. To jest mega proste i mega szybkie. Do dzieła 🙂

zesliwkami2

Składniki:

  • ok. 500 g śliwek
  • 1 gruszka
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 dag miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta

W misce zmiksować ze sobą jajka, mąkę, cukier waniliowy i masło. Dodać mleko i miksować do uzyskania jednolitej masy.

Formę do tart wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Ze śliwek usunąć pestki. Gruszkę obrać i pokroić w paski.

Ciasto przelać do formy. Na ciasto wyłożyć śliwki i gruszki.

zesliwkami

Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC.

Ciasto ma być dość jasne, ale ścięte. W zależności od użytych śliwek, puszczą one mniej lub więcej soku. Ja miałam węgierki i jak widać na zdjęciu soku nie puściły prawie w ogóle.

Przestudzić.

zesliwkami3

Przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem.

zesliwkami4

Smacznego 🙂

Advertisements

One thought on “Clafoutis ze śliwkami i gruszką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s