Tarta z morelami / brzoskiwniami


Miała być tarta z morelami…wyszła z brzoskwiniami. Niestety nie udało mi się znaleźć moreli. Tarta wyszła bardzo dobra, dlatego nie sądzę, abym coś straciła 🙂 Ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Następnym razem będzie z morelami. Polecam 🙂

tartabrzoskwiniowa3

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 60 g cukru
  • 130 g białego sera (twarogu)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 800 g brzoskwiń lub moreli
  • 170  g dżemu morelowego
  • 4 sucharki
  • 40 g cukru brązowego, jasnego
  • 3 łyżki masła
  • płatki migdałowe do dekoracji

Twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem i szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać olej. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulę, którą zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Brzoskwinie sparzyć w gorącej, zdjąć z nich skórkę, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w ósemki. Morele wystarczy przeciąć na pół i wyjąć pestkę.

Sucharki pokruszyć (można wspomóc się blenderem). Dodać roztopione masło i cukier. Dokładnie wymieszać.

Formę do tarty wysmarować masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o większej średnicy niż forma do tarty (aby móc zrobić brzeg). Ciasto najprościej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto idealnie się od niego odkleja.

tartabrzoskwiniowa4

Formę do tarty wyłożyć dokładnie ciastem (dociskając do boków).

Na ciasto wysypać pokruszone sucharki.

 Na sucharkach gęsto rozłożyć owoce.

tartabrzoskwiniowa5

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 C.

Dżem morelowy podgrzać w garnku.

Ciepłe ciasto posmarować dżemem i posypać płatkami migdałów.

tartabrzoskwiniowa2

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://www.malacukierenka.pl

Reklamy

4 thoughts on “Tarta z morelami / brzoskiwniami

  1. ja, która nie przepada za słodkościami, ciastami itp. skosztowałam -o ile pamięć mnie nie myli- dwa kawałki:) coś pysznego:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s