Polędwiczki w sosie chrzanowym


Jędrne, soczyste polędwiczki w jedwabistym, bogatym w smaku, a jednocześnie delikatnym i ostrym sosie. Czy może być coś lepszego? Polecam 🙂

poledwiczkizchrzanem2

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka ostrego chrzanu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Polędwiczkę umyć i oczyścić z przezroczystych błon.

Posolić i popieprzyć hojnie 🙂

Na patelni rozgrzać oliwę. Polędwiczkę podsmażyć na złoty kolor, tylko z jednej strony.

Polędwiczki przełożyć do formy do zapiekania (podpieczoną stroną do góry). Przelać także oliwę.

Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 190ºC.

Polędwiczkę odstawić do odpoczęcia.

Na tą samą patelnie co smażyliśmy mięso, wlać bulion i zagotować. Można przelać także sosik z brytfanki (lub opłukać brytfankę bulionem).

Dodać pieprz cayenne, musztardę, chrzan i śmietankę. Wymieszać i gotować przez około 5 minut. Jak sos się zagęści wyłączyć gaz, dodać zimne masło i mieszać, aż się rozpuści.

Dodać posiekany świeży szczypiorek.

Polędwiczkę pociąć w plasterki i polać sosem. Podawać np. z kluskami śląskimi lub kopytkami.

poledwiczkizchrzanem

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z:  http://foodwishes.blogspot.com

Reklamy

3 thoughts on “Polędwiczki w sosie chrzanowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s