Klasyczne lasagne


Pyszna, klasyczna, włoska lasagna – najlepsza. Przepis „niespolszczony” dlatego jest taka dobra. Uwielbiamy 🙂

lasagne12

Składniki:

  • makaron lasagne
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 – 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub posiekanych pomidorów z puszki
  • 3/4  szklanki czerwonego wina
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa  z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos beszaleowy

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 60 g masła
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty (np. Parmezan)

Cebulę, marchewkę i selera posiekać w kosteczkę i smażyć do miękkości na patelni, na oliwie z oliwek.

Dodać mięso mielone i smażyć, aż zmieni kolor. Za pomocą widelca rozgniatać wszystkie grudki.

Dodać przecier pomidorowy i wino i smażyć około 20-25 minut. Dodać posiekaną natkę z pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na drugiej patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę. Smażyć przez około minutę. Zdjęć z ognia i cały czas mieszając dodawać powoli mleko. Wstawić na ogień i cały czas mieszając zagotować. Jak sos zacznie gęstnieć dodać gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem.

Formę do zapiekania posmarować oliwą. Na jej dno wyłożyć warstwę sosu mięsnego (jeśli pierwszą warstwą będzie makaron to możemy być pewni prawie w 100%,  że będzie twardy i przypalony).

lasagne7

Na sos wyłożyć warstwę sosu beszamelowego. Na to położyć płaty lasagne (niektóre lasagne trzeba uprzednio ugotować). Czynność powtórzyć. Ostatnią warstwą lasagne ma być beszamel.

lasagne6

Całość posypać startym żółtym serem.

lasagne5

Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez ok. 35 – 40 minut. Najlepiej przed wyjęciem, wbić widelec w lasagne i sprawdzić czy jest miękka.

lasagne4

Odczekać kilka minut przed podaniem.

lasagne3

Smacznego 🙂

Przepis (po modyfikacjach) pochodzi z: Makarony – Wielka Księga Kucharska – Konemann

Advertisements

One thought on “Klasyczne lasagne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s