Zupa cebulowa z kruchymi ciasteczkami drożdżowymi


Pierwsza zupa cebulowa jaką zrobiłam. Jest pyszna 🙂 Na drugi dzień nawet lepsza…bardziej aromatyczna i kremowa 🙂 Polecam 🙂

zupacebulowa1

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 1,5 litra rosołu wołowego (użyłam bulionetki)
  • 6 kromek ciemnego, razowego chleba
  • 60 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • curry
  • sól
  • pieprz

Ciasteczka:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • jajko do smarowania (upps zapomniałam 😉 )

Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na patelnie i smażyć na 3o g masła, aż będzie złota i miękka.

zupacebulowa3

Na pozostałej części masła podsmażyć chleb (zrobić grzanki).

Do gotującego się bulionu wrzucić cebulę i pokrojony w kostkę chleb. Gotować, aż cebula i chleb zmiękną i będą się rozpadać.

Całość zmiksować blenderem na krem. Jeśli nie macie blendera możecie zupę przetrzeć przez sitko.

Zupę należy doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Proponuję po troszeczku dodawać przypraw do uzyskania idealnego dla Was smaku. Curry proponuję zostawić na sam koniec, bo nawet malutka szczypta jest bardzo wyczuwalna w zupie.

Jeśli posiadacie kochilki (które można wstawić do piekarnika) to możecie zupę posypać żółtym serem i chwilę zapiec. Ja muszę w nie dopiero zainwestować… 😉

Zupę można podawać z grzankami lub z ciasteczkami.

Ciasteczka najlepiej przygotować wcześniej (piec mogą się w czasie, kiedy zupa się gotuje).

Drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę posiekać razem z masłem. Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną. Doprawić solą i kminkiem.

Z ciasta formować dowolne kształty – można je wycinać foremkami lub formować np. paluszki. Ja ostatnio dostałam foremki do wycinania serduszek i po prostu musiałam z nich skorzystać 🙂

zupacebulowa4

Uformowanie ciasteczka posmarować rozmąconym jajkiem.

Ciasteczka piec w temperaturze 180°C do zezłocenia. Zajmie to około 20-25 minut.

zupacebulowa2

Smacznego 🙂

Przepis na zupę pochodzi z: Łyżka za cholewą, a widelec na stole – Stefanii Przypkowskiej.

Przepis na ciasteczka pochodzi z: http://www.cincin.pl (seniorka)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s