Risotto ze świeżym szpinakiem i szynką


Risotto powoli staje się naszym ulubionym, awaryjnym daniem (takim jakim kiedyś był makaron) w sytuacji, kiedy nie chce mi się stać długo w kuchni. 20-25 minut i obiadek stoi na stole 🙂

risottozeszpinakiem

Składniki:

  • 120 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 100 g szynki (dowolna..ale czym lepsza gatunkowo tym lepiej 🙂 )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml buliony drobiowego (np. z bulionetki)
  • 5 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła

Wychodzi – 2 średnie porcje

Posiekaną w kosteczkę cebulę oraz posiekaną w paseczki szynkę zeszklić na 2 łyżkach masła, na patelni. Pod koniec smażenia można dodać 2 ząbki czosnku. Dodać ryż i jeszcze jedną łyżkę masła. Smażyć około minuty.

Na patelnie wlać 1 chochelkę (inaczej mówiąc ok. 1/2 szklanki bulionu) i odczekać, aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż cały czas gotować na wolnym ogniu. Proces ten powtarzać, aż ryż będzie miękki. Bulion należy wlewać partiami i czekać do momentu całkowitego wchłonięcia przez ryż. Mniej więcej w połowie smażenia (a właściwie trochę bliżej końca 😉 ) dodać umyty szpinak. Szpinak wydzieli trochę płynu, dlatego ryż musi mieć czas, aby go wchłonąć.

risottozeszpinakiem2

Jak ryż będzie miękki dodać starty ser i doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie czosnkiem.

Smacznego 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Risotto ze świeżym szpinakiem i szynką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s