Kurczak w jogurtowej marynacie


Może to zabrzmieć dość nieprawdopodobnie, ale do tej pory ani razu nie piekłam kurczaka samodzielnie. Nie mówię tutaj o piersiach z kurczaka, które gotuję systematycznie, ale o udach i skrzydełkach. Tym samym, trzeba docenić przepis, który mnie do tego skusił 🙂 Kurczak w marynacie jogurtowej z cytrynową nutą. Kurczaka można zarówno piec w piekarniku, jak i na grillu. Polecam 🙂

kurczak2

Składniki:

  • 500 – 700 g kurczaka (ja miałam podudzia z kurczaka)

Marynata:

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół (mieszanki tymianku, rozmarynu, oregano, bazylii itp.)
  • pieprz

Sosik:

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (może być ketchup)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać.

Kurczaka bardzo dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na 3 h lub całą noc. Ponieważ zapomniałam, o tym kroku, kurczaka marynowałam tylko godzinę 🙂

kurczak3

Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut.

Wszystkie składniki na sosik wymieszać.

kurczak4

Kurczaka podawać z sosikiem i dowolnymi dodatkami.

kurczak

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://foodwishes.blogspot.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s