Zupa krem z brokułów


Zupę – krem z brokułów robiłam już kilka razy i za każdym razem bardzo nam smakowała. Kremowa, delikatna, sycąca, z bardzo wyczuwalną nutą czosnku, która nadaje jej charakteru. To czy przypomina bardziej krem czy zupę zależy od ilości użytego bulionu. Polecam 🙂

krem

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 5 ziemniaków
  • 100 g serka topionego
  • 2 czubate łyżki śmietany
  • czosnek (w ząbkach lub granulowany, ilość zależy od tego jak bardzo czosnek ma być wyczuwalny)
  • 1 bulionetka (lub ok. 1 litra bulionu warzywnego/drobiowego)
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • migdały
  • grzanka

Brokuł pokroić w różyczki. Ziemniaki w kosteczki. Ziemniaki i brokuł wrzuć do garnka z gotującym się bulionem. Gotować, aż będą miękkie.

Całość zmiksować na krem za pomocą blendera. Jeśli krem wyjdzie za gęsty dodać odrobinę wody.

Do kremu dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę lub granulowany) oraz serek topiony. Poczekać, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.

W kubku wymieszać śmietaną z kilkoma łyżkami gorącego kremu. Śmietanę przelać do garnka i dokładnie wymieszać.

Zupę – krem podawać np. posypaną podsmażonymi migdałami z grzanką.

krem2

Smacznego 🙂

Advertisements

9 thoughts on “Zupa krem z brokułów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s