Pierś z kurczaka z pesto, mozzarellą i suszonymi pomiodrami


Najlepsze smaki Italii zamknięte w jednym daniu – aromatyczne pesto, suszone na słońcu pomidory w oleju, mozzarella, parmezan i bazylia. Proste, aromatyczne i pyszne. Polecam! 🙂

kurczakzpesto2

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 7-8 suszonych pomidorów w oleju
  • 3 czubate łyżeczki pesto
  • 1 mozzarella
  • kilka listków świeżej bazylii
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Bazylię posiekać. Mozzarellę pokroić w plastry.

Pierś z kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa z obu stron. Można delikatnie posolić i popieprzyć. Na piersi rozsmarować 1 łyżeczkę pesto, położyć 2-3 plasterki mozzarelli (w zależności od wielkości piersi), posypać suszonymi pomidorami i bazylią. Pierś złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Tak samo postępować z pozostałymi piersiami.

kurczakzpesto

Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać startym parmezanem i zapiekać w piekarniku przez 18 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie przełączyć piekarnik w tryb grill i piec dodatkowe 8 minut, aby pierś się zarumieniła.

Podawać np. z ryżem lub kuskusem. Na talerze przelać także sosik, który pozostał w naczyniu do zapiekania.

kurczakzpesto3

Smacznego 🙂

Reklamy

One thought on “Pierś z kurczaka z pesto, mozzarellą i suszonymi pomiodrami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s