Tort dacquoise z daktylami


Bardzo słodki, ale pyszny i efektowny tort bezowy. Połączenie mascarpone, masy kajmakowej i daktyli jest obłędne w smaku. Jedyne minusy tego tortu to jego kaloryczność (ale kto by się tym przejmował ;)) ) i fakt, że trzeba bardzo cierpliwie i delikatnie go kroić (ale tak jest ze wszystkimi bezami). Polecam 🙂

tort

Składniki:

Beza (2 sztuki):

  • 6 białek z dużych jajek
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru demerara
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 8 szt. suszonych daktyli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (gotowej lub przygotowanej samemu z mleka skondensowanego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 szt. posiekanych daktyli

Dodatkowo:

  • kakao
  • orzechy i daktyle

Na bezę wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Najlepiej zacząć od przygotowania formy do pieczenia bezy. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Papierem tym wyłożyć dwie płaskie blachy piekarnikowe.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

Oba cukry wymieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (ja ubijam blenderem z końcówką do ubijania piany). Cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Ubijać do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet winny. Zmiksować.

Daktyle pokroić i wmieszać delikatnie  w pianę.

Pianę (podzieloną na pół) wyłożyć w odrysowane na papierze okręgi. Wyrównać.

beza1

Bezę piec przez 5 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec dodatkowe 90 minut. Upieczone bezy powinny być suche i kruche. Bezy pozostawić w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

beza

Krem przygotować należy w dniu podania tortu.  Najlepiej na krótko przed podaniem. Pamiętajcie, że tortu bezowego nie należy trzymać w lodówce, ponieważ bezy zmiękną i zawilgotnieją.

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Serek mascapone wymieszać dokładnie z masą kajmakową.

Masę połączyć, delikatnie mieszając z ubitą śmietaną. W krem delikatnie wmieszać posiekane orzechy i daktyle.

tort3

Jedną bezę położyć na paterze. Na nią wyłożyć krem. Przykryć drugą bezą. Całość oprószyć kakao i udekorować orzechami i daktylami.

tort3

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: www.mojewypieki.com.

P.S. Nie polecam zdmuchiwania świeczek z tego tortu na jasnym obrusie 😉

2 myśli w temacie “Tort dacquoise z daktylami

Dodaj komentarz