Lemon crude


Lemon crude (w wersji bez masła) smakuje jak cytrynowy budyń. Idealny do ciasteczek, wafelków lub jak w naszym przypadku do chałki. Miłośnikom cytrynowych smaków polecam 🙂

lemoncrude2

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka oliwy

Cytryny dokładnie umyć. Otrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część – biała jest gorzka) i wycisnąć sok.

lemoncrude4

Sok, skórkę, żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną zagotować cały czas mieszając. Pogotować przez 2 minuty. Jeśli krem będzie miał grudki zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać oliwę i pogotować ponownie przez 2 minuty.

Lemon crude przełożyć do słoiczka.

Przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.

lemoncrude

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://www.mojewypieki.com.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s