Kluski śląskie


Z serii zrób to sam 😉

kluskislaskie2

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (na 4 porcje)
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko (max na 1 kg ziemniaków)

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić. Przecisnąć przez praskę, aby pozbyć się grudek.

Dodać mąkę ziemniaczaną w ilości 1/4 ilości ziemniaków. Najlepiej ziemniaki ugnieść na dnie miski lub garnka. Podzielić na 4 części. Wyjąć jedną część i w to wgłębienie wsypać mąkę ziemniaczaną – ma zrównać się z ziemniakami. Dodać jajko i dokładnie wyrobić.

Z ziemniaków formować kuleczki. Lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie w środku.

Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s