Zapiekany makaron z tuńczykiem i pieczarkami


Po prostu PYCHA! Robiłam po raz pierwszy, ale na pewno powtórzę. Nie mogliśmy się oderwać 😉 Polecam 🙂

makaronztunczykiem

Składniki:

  • 400 g makaronu świderki
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki pełnoziarnistej musztardy
  • czosnek (2 ząbki lub czosnek granulowany w ilości jak kto lubi)
  • ser żółty do posypania
  • sól
  • pieprz

Porcja dla 4 osób.

Czas przygotowywania: ok. 25 minut

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (nie przegotować).

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z puszki z tuńczykiem. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć około 5 minut, aż pieczarki się zarumienią i trochę odparuje z nich woda. Dodać śmietanę i smażyć dodatkowe 2-3 minuty.

Tuńczyka odcedzić z oleju.

Do pieczarek i śmietany dodać tuńczyka, musztardę, sól, pieprz, czosnek, posiekaną pietruszkę i makaron. Wymieszać i chwilkę razem podgrzewać.

makaronztunczykiem3

Makaron przełożyć do foremki do zapiekania. Posypać startym żółtym serem.

Zapiekać pod grillem w nagrzanym wcześniej piekarniku, aż ser się zarumieni.

Chwilkę przestudzić przed podaniem.

makaronztunczykiem2

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: Taste.com.au – February 2008, Recipe by Kate Murdoch.

Reklamy

3 thoughts on “Zapiekany makaron z tuńczykiem i pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s