Faszerowana pierś z kurczaka


Bardzo fajny przepis na przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka po włosku. Polecam 🙂

nadziewanykurczak1

Składniki:

  • 4 pojedyncze (średniej wielkości) piersi z kurczaka
  • 200 g tłustego serka (polecam serek Piątnicy „Twój Smak”)
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 1/2 łyżki suszonych ziół (oregano, bazylia…)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowywania: ok. 30 minut.

Pokrojone suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser i prawie wszystkie zioła dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Każdą pierś nacią z boku (dość głęboko), w taki sposób, aby w środku powstała kieszonka, do której należy włożyć 1/4 nadzienia. Delikatnie docisnąć mięso od góry, aby kieszonka się zamknęła.

nadziewanykurczak3

Nadziane piersi przełożyć do naoliwionej formy do zapiekania. Piersi posolić i popieprzyć. Na każdej położyć po 2-3 plasterki pomidora, z którego można wcześniej zdjąć skórkę. Całość posypać ziołami z wierzchu. Pokropić oliwą z oliwek.

Piec w temperaturze 220°C przez 20 minut, aż pierś zarumieni się na brzegach.

Można podawać z zieloną sałatą lub ryżem.

nadziewanykurczak2

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://www.bbcgoodfood.com, Good Food magazine 2009.

Reklamy

4 thoughts on “Faszerowana pierś z kurczaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s