Ziołowe gnocchi z pomidorami


Włoska wersja polskich kopytek. Gnocchi są do nich zbliżone konsystencją, ale bardziej delikatne (bez dodatku mąki ziemniaczanej). Sosik oryginalny w smaku i bardzo dobry. Na pewno będziemy wracać do tego przepisu. Polecam 🙂

gnocchi

Składniki:

Gnocchi:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • ok. 130 g mąki

Gnocchi polecam robić z podwójnej porcji, ponieważ 2 głodne osoby, mogą się nie najeść 🙂

Sos:

  • 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 4 plasterki bekonu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić. Przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieść, aby nie miały grudek. Dodać źółtko, zioła, ser i tyle mąki, aby powstało ciasto (miękkie i lekko kleiste).

gnocchi

Ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeki o średnicy 2 cm. Każdy wałek pociąć na fragmenty o długości 2,5 cm. Formować owalne gnocchi. Na każdym kawałku delikatnie zrobić wzorek omączonym widelcem. Przed gotowaniem przechowywać przykryte ściereczką.

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Smażyć około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać bekon i smażyć dodatkowe kilka minut. Dodać pokrojone suszone pomidory, pomidory z puszki, ocet i cukier. Gotować około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Przed podaniem dołożyć pokrojoną bazylię.

Gnocchi gotować partiami w osolonej wodzie po 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać polane sosem.

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: Makarony – Wielka Księga Kucharska – Konemann

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s