Cannelloni ze szpinakiem


Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu 🙂

cannelloni

Składniki:

  • 4 płaty lasagne
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera feta (1/2 opakowania)
  • 3 łyżki sera mascarpone (można zrezgynować z mascarpone i użyć więcej sera feta)
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
  • bazylia
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa (około 0,5 łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Plastry lasagne podgotować w osolonej wodzie ok. 6-7 minut. Aż będą na tyle miękkie, że nie będą pękać podczas zwijania. Każdy plaster przeciąć na pół.

canelloni6

Szpinak rozmrozić. Wycisnąć w niego całą wodę. W misce wymieszać szpinak, sery, sól, pieprz, bazylię i czosnek (może być granulowany).

Na każdym plastrze lasagne położyć farsz i zwijać w rulonik. Układać w natłuszczonej formie.

Pomidory doprawić solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem.

canaloni3

Pomidorami polać cannelloni. Całość posypać startym serem. Przykryć folią i zapiekać około 20 minut (do miękkości makaronu).

canelloni2

Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s