Razowe scone


Ciekawe w smaku, bardzo kruche, szybkie do przygotowania angielskie bułeczki na śniadanie. Ponieważ są niesłodkie, idealnie pasują do powideł, dżemu, twarożku na słodko itp. Warte spróbowania. Ponieważ są dość syte to na śniadanie dla dwóch osób powinna wystarczyć połowa (ok. 6 szt.) podanej porcji.

scone

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g masła
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki miodu

Suche składniki wymieszać. Dodać mleko, masło i miód. Szybko wyrobić.

Rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Kubkiem z ostrymi brzegami wycinać koła. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut w temperaturze 220°C.

scone2

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: The Australian Women’s Weekly – Muffins, scones and breads.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s