Amerykańskie ciasteczka czekoladowe


Pyszne, obłędne w smaku ciasteczka czekoladowe. Rozpływające się w ustach, z lekko klejącym środkiem. POLECAM 🙂

ciasteczka5

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru złotego (lub białego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady z ok. 2 tabliczek)

Nagrzać piekarnik do 170°C.

W misce utrzeć mikserem masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawać po jednym jajku. Na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasto łyżką lub lepić z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozkładać w dużych odstępach. Jeśli masz problemy z lepiącym ciastem, schłodź w lodówce przez około 60 minut.

ciasteczka

ciasteczka1

Piec 8-10 minut. Studzić w blaszkach. Odczekać aż stwardnieją.

Ciasteczek wychodzi sporo – niestety nie zdążyłam policzyć ile ;))

ciasteczka4

Smacznego 🙂

* Przepis na blogu

Przepis pochodzi z: http://bronmarshall.com.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s