Błyskawiczne bułeczki drożdżowe


Mięciutkie wręcz puszyste, bułeczki drożdżowe. W smaku i strukturze przypominają nam maślane bułeczki francuskie, które można kupić w supermarkecie. Bardzo polecam na śniadanie, ponieważ są błyskawiczne w przygotowaniu i idealnie smakują z masełkiem, powidłami i mlekiem.

buleczkiblyskawiczne2

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki prawdziwego masła (będą miały lepszy smak niż na margarynie)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • 1 jajko
  • łyżka mleka
  • sezam, mak, pestki dyni

Czas przygotowywania (razem z pieczeniem): ok. 50 min.

W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.

Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować).

Mąkę wsypać do miski z drożdżami, dodać podgrzane mleko i dokładnie wymieszać / wyrobić.

Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem miski, posmarować roztopionym masłem ciasto po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną delikatnie mąką stolnicę / blat. Rozpłaszczyć na placek o wysokości około 2 cm.

Ostrą szklanką wycinać koła, każde zwijać jak roladę i delikatnie sklejać brzegi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do odpoczęcia na 15 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.

Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać np. sezamem lub makiem. Ten krok można pominąć, ale dzięki jajku bułeczki będą miały ładną, błyszczącą skórkę. Bułeczki możesz naciąć od góry, ale nie trzeba.

Wyszło mi około 16 bułeczek (wycinałam kubeczkiem wielkości szklanki).

buleczkiblyskawiczne3

Na zdjęciu poniżej widać różnicę pomiedzy bułeczkami posmarowanymi jajkiem i nie.

buleczkiblyskawiczne5

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: „The Country Innkeeper’s Cookbook”.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s