Pszenny chleb na piwie


Najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Chrupiąca skórka, mięciutki i nie suchy środek, duże pory w miąższu, smaczny, prosty. Nie potrzebne długie wyrabianie, nie potrzebny zakwas…idealny 🙂

chlebpiwny3

Składniki:

  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Później:

  • 350 ml piwa butelkowanego (nie z lodówki)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Czas przygotowywania razem z pieczeniem: 3,5 h

Drożdże dokładnie mieszamy w misce z wodą i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

Następnie dodajemy piwo, mąkę oraz sól. Ugniatamy (np. mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto formujemy w podłużny bochenek, układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryty ściereczką na 30 minut.

chlebpiwny1

Chleb posypujemy delikatnie mąką i nacinamy (czymś bardzo ostrym – nie naciskamy). Nie przejmujcie się, że chleb jest płaski – bardzo urośnie w piekarniku. Nacięcie zapobiega niekontrolowanemu pęknięciu chleba podczas pieczenia.

chlebpiwny2

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220ºC) i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce (aby chleb się nie „ugotował” od spodu).

Na spodzie piekarnika można postawić blaszkę z niewielką ilością wody. Chleb będzie miał wtedy ładniejszą skórkę.

chlebpiwny4

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z: http://foodwishes.blogspot.com.

Tutaj możecie obejrzeć filmik z całego procesu pieczenia chleba: http://www.youtube.com/watch?v=iKKvvilb0vY

Advertisements

2 thoughts on “Pszenny chleb na piwie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s