Torcik czekoladowy


Rewelacyjne ciasto na bazie bezy orzechowo – czekoladowej z figami i żurawiną, przykryte kremem z mascarpone i Nutelli. PYCHA!

ciastoczekoladowe

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych fig
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 2 łyżki likieru cytrusowego
  • 6 łyżek Nutelli

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej.

Do białek dodać: zmielone orzechy, żurawinę, pokrojone drobno suszone figi, startą na tarce czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać (mieszać w jednym kierunku).

Do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (aby papier do pieczenia ładnie przylegał do blaszki można ją wcześniej wysmarować masłem) wyłożyć całą masę.

Piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Wszystkie składniki na krem dokładnie wymieszać. Przed jego wyłożeniem na bezę należy ją wystudzić. Wierzch można posypać tartą czekoladą.

ciastoczekoladowe2

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s