Penne z riccottą i pomidorami


Bardzo szybki i prosty sposób na pyszny włoski makaron. Czy może być coś lepszego niż aromatyczny, świeży w smaku, makaron na obiad?

penne

Składniki:

  • 250 gramów makaronu np. penne
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pomidory (jeśli wolicie bardziej aksamitne sosy, pomidory można wcześniej zmiksować). Podgrzewać kilka minut. Dodać ricottę i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.

Po ugotowaniu makaronu dodać go do sosu i dokładnie wymieszać.

penne2

Można podawać posypany parmezanem i udekorowany listkiem bazylii, ale bez tego jest równie smacznie.

Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s