Chleb pszenny z makiem


Chleb jest pyszny! Mięciutki, lekki i idealnie się kroi.

chlebzmakiem

Składniki na 1 bochenek:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 50 g miękiego masła (lub roztopionego)
  • 375 ml mleka, o temp. pokojowej
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży (ze świeżych drożdzy trzeba zrobić najpierw rozczyn)
  • 40 g maku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 średnie jajko, rozkłócone
  • mleko do posmarowania chleba przed wstawieniem do piekarnika

Wszystkie składniki wyrobić w dużej misce (można wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdzowego ale ciasto jest dość ciężkie). Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie i nieklejące. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – do podwojenia objętości. Zajmie to około 1,5 – 2 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej np. mąką foremki. Ja piekłam w zykłej keksówce o wymiarach 30 x 11 cm. Odstawić do napuszenia na 1 godzinę. Przed pieczeniem chleb posmarować mlekiem.

Chleb piec w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowo 20 – 30 minut w 200°C. Upieczony dobrze chleb, postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzić wyjęty z foremki najlepiej na kratce.

chlebzmakiem2

Smaczego 🙂

Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s