Pierogi ruskie


Nie ma lepszych pierogów niż domowej roboty. Ich przygotowanie nie jest takie trudne i takie czasochłonne jakby się wydawało. Troszkę pracy i obiad na 3 dni gotowy 😉 Zachęcam.

pierogi1

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 0,8 kg ziemniaków
  • 0,2 kg białego sera
  • 1-2 cebule
  • sól
  • pieprz

Należy zacząć od przygotowania farszu do naszych pierogów. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na patelni. Do ziemniaków dodać biały ser, sól, pieprz i cebulkę. Wymieszać dokładnie. Jeśli farsz już mamy gotowy możemy zająć się przygotowaniem ciasta.

Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto (nie może być za twarde). Delikatnie podsypując stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 milimetrów. Przy pomocy szklanki wycinać w cieście koła. Na środek każdego wyłożyć farsz i sklejać, sklejać, sklejać nasze pierożki 😉

Zarówno ciasto, jak i gotowe – czekające na ugotowanie pierogi – trzymać przykryte ściereczką, aby nie wysychały.

W dużym garnku ugotować osoloną wodę. Dodać łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami. Delikatnie mieszać, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minut.

Podawać np. z podsmażonym boczusiem i cebulką.

Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s